Koulun tehtävät

Hyvä ja huono blogi

Minä olen lukenut tähän asti todella vähän blogeja, mutta oman blogini myötä, saattaa käydä niin, että alan lukea muidenkin blogeja enemmän, jos vain aikaa muulta somelta jää..😉 

Luen kyllä paljon verkossa lehtiä, katson televisiosta uutisia, ajankohtaisohjelmia ja seuraan montaa FB-ryhmää sekä postailen omia kuulumisia FB-ystävilleni. Olin nuorena kirjapainossa töissä, jossa tein mm. lehtijuttujen oikolukua, joten oikeinkirjoitustaitoni pitäisi olla kohdallaan, elleivät ole sittenkin vuosikymmenten ruosteessa?😅 

Omaan blogini aihepiiriin liittyviä blogeja oli vaikea löytää, enkä oikeastaan löytänytkään.. vaan vain aiheeseen liittyviä yksittäisiä juttuja. Siksi nämä valikoituivat vertailuun.

Hyvä blogi on mielestäni sellainen, josta lukijat saavat käyttökelpoista tietoa omaan elämäänsä (1), kuten tästä alla olevasta Ari Liimataisen blogikirjoituksesta saa tai ne ovat viihdyttäviä muuten. Todella hyvä asia on, että kirjoittaja itse on lukenut tärkeän artikkelin (2) ja havahtunut ylipäänsä siinä olevaan yksityiskohtaan(3) sekä alkanut ottaa asiasta enemmän selvää (4). Sekä päättänyt tuoda asian myös omassa blogissaan esille (5). Hyvää tässä on myös se, ettei kirjoittaja arvaile asioita vaan on ollut rohkeasti yhteydessä alan ammattilaiseen (6), jolta on saanut lisää fakta-tietoa asiasta.

👉 https://blogit.savonsanomat.fi/geron/tulipaloissa-kuolee-aiempaa-enemman-ikaihmisia/


Huono blogi, nyt tämän blogin ideaa en oikein sisäistä, että mitä kukaan tekee näillä tiedoilla nyt vuonna 2023? (1)😳 Jos jotakuta noin vanhat asia kiinnostaa, niin olisiko todennäköistä, että henkilö itse etsiytyy tutkimaan ja löytämään asiat arkistoista? (2)

Kirjoituksessa on myös kielioppivirheitä (3) mm. "miehet metsä-työssä" jne. ja kielikuvat ovat nykyihmiselle outoja (4). Eli jos blogia lukee, asiaa ja vanhaa kieltä tuntematon lukija, voi hänelle jäädä epäselväksi esim. sanat (5), joita ei suomen nykykielessä enää tuossa kirjoitusmuodossa käytetä kuten; keitäntöä, Pitkäisen leimauksesta, trenki, tuhaksi ymv.

👀 https://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2020/10/kolme-tulipaloa.html


Itsearviointi

Kirjoita itsearviointi ikään kuin katsoisit blogiasi vieraan silmin.

Näin tein, mutta silloin on vaikea vastata kaikkiin annettuihin vihjekysymyksiin?

1. Millainen on ensivaikutelma?
Minusta ensivaikutelma on kiinnostava, liekit saavat aina ihmisen kiinnostuksen heräämään ”Mistä tässä blogissa on kyse”?

Esittely on kirjoittajasta ihan okei, siitä selviää mitä blogi käsittelee ja mikä hänelle on tärkeää.Blogi kertoo kirjoittajan intohimosta paloturvallisuuteen ja hänen halustaan kertoa siitä meille muille.Tämä blogi ei ole kirjoittajan ammatillinen portfolio, sillä hän valmistuu merkonomiksi.

2. Tekstin silmäiltävyys ja luettavuus
No, blogia on helppo lukea ja siinä on kirjoittajan omia kokemuksia työssä ja vapaa-ajalla ja siinä olevaa tietoa on helppo sisäistää. Blogi on kirjallisesti painottunut, mutta asiaan liittyviä kuvia on mukana sopivasti.

3. Tekstin sisältö
Niin. Tekstit kiinnostavat minua ja saan niistä uutta paloturvallisuuteen liittyvää tietoa itselleni. Nyt kun kotona sytyttelen vieläkin kynttilöitä iltaisin, muistan katsoa esim. lämpökynttilöiden kohdalla, ettei niiden lähellä ole palavaa materiaalia, jos sattuu, että niissä syttyy allaspalo.

Tekstit ovat sopivan mittaisia ja kuvat ovat todella kiinnostavia.

Jos blogi käsittelisi kirjanpitäjän opintoja ja työtä (jonka materiaali on salassa pidettävää), ei se olisi noin mielenkiintoinen kuin nyt.

Minun mielestäni paras juttu oli tuo ”Älä jätä kynttilää palamaan”, jossa kirjoittajan mies nukkui sängyssä, johon lohjennut kuuma kynttilänjalka putosi, eikä hän edes herännyt.. Mitä olisi voinut huonolla tuurilla sattuakaan?

4. Kirjoitustyyli
Kirjoittajan tyyli kirjoittaa on rento vaikkakin asiapitoinen. Hän tuntuu kertovan asiat niin, kuin ne ovat tapahtuneet, pientä sarkasmia välillä unohtamatta. Hän kirjoittaa asiallisesti ja kirjoitusvirheitä on tosi vähän. Teksteistä saa selville, että kirjoittajalla on ollut terveyshuolia ja siksi hän on kouluttautumassa uuteen ammattiin.

5. Kuvat
Kuvat on aina aiheen mukaisia, mutta niistä ei voi tietää, kenen ottamia ne ovat (minun ottamia ne ovat). Kuvien koko voisi joissakin kohdin olla isompikin, mutta toisaalta ne eivät saa hallita tietoa ja jos kokoa kasvattaa, blogin pituus venyy monelle sivulle. Kuvatekstejä ei monessakaan ole, mutta minua se ei haittaa, osaan yhdistää kuvan tekstikohtaan muutoinkin.

6. Linkitys ja tekijänoikeudet 
Blogeissa ei ollut linkkejä mihinkään, ilmeisesti siitä syystä, että jutut perustuu omiin kokemuksiin, eikä niitä voi linkittää.

7. Blogikurssin palaute ja itsearviointi
Blogikurssin ohjeet olivat selkeitä, JOS kävi lukemassa kaikki ne aluksi.. jos luki ohjeista vain osan, saattoi jäädä väärä mielikuva blogin tarkoituksesta. Näin kävi minulle. Tulin kurssille myöhemmin, kun aloitus oli, joten jotain saattoi jäädä kuulematta/sisäistämättä.

Kuvittelin panostavani kurssiin paljon, mutta kyllähän tässä kiire vähän tuli.. Blogin kirjoitus on kivaa, siitä ei pääse mihinkään. Jospa tämmöinen mahdollisuus olisi ollut jo 10 vuotta sitten, kun kirjoittelin ensimmäisiä kirjoituksiani lehtiin. Viimeinen blogini tällä kurssilla on yksi juttuni vuodelta 2012, johon vain lisäsin vähän ajantasaista tietoa ja asiaankuuluvia kuvia.

Arvosana itselleni on 3, koska en lukenut aluksi ohjeita tarkasti ja eksyin tarkoitetusta aiheesta oman intohimoni pariin.


Videotehtävä

Videotehtävään kuvattiin työharjoittelupaikallani kirjanpitäjän perusarkea; kuittien kopiointia paperille 😅


Ja niinkuin mulle kirjapainossa lupailtiin 1990-luvulla, että kaikki paperijutut unohdetaan lähivuosina ja kaikki, mitä tietokoneella tehdään, tallennetaan muistipakoille ja sieltä ne voi kaivaa esille aina uudestaan ja uudestaan ja uudestaan.. joo, niinhän ne nyt voikin, mutta ei paperit oo mihinkään hävinneet! 😁

Joo, ja yks muistipakka oli tuolloin sellanen 80cm läpimitaltaan ja olisko ollut 80cm korkea pyöreä 'palikka', muistutti ulkonäöltään useampikerroksista ympyräparkkitaloa  😂 Ja niitä varten oli oma huone, joka oli viilennetty tarkoin! 

Huoneessa oli korotettu lattia, jonka alla oli paloilmaisimia, samoin alaslasketussa  katossa ja sen yläpuolella. Taisi olla joku hiilidioksidi tmv. automaattinen sammutusjärjestelmäkin?!😳

Että semmosta se sitten oli 1988-1990.

Tv. Soile



Ei kommentteja:

Kevythormi on kevyt ratkaisu?

Tässä jo vuonna 2012 kirjoittamani lehtijuttu kevythormeista nyt täällä blogissa. Yhä näistä syttyy tulipaloja 😨 Suomessa on viime vuosien ...