Tässä jo vuonna 2012 kirjoittamani lehtijuttu kevythormeista nyt täällä blogissa. Yhä näistä syttyy tulipaloja 😨
![]() |
Pelastuslaitosten yhteisessä PRONTO –tietokannasta löytyi vuosina 2004–2009 yhteensä n. 500 metallisesta kevythormista aiheutunutta tulipaloa. Näistä yli puolessa oli kyseessä kiukaaseen liitetty kevythormi (56%), toiseksi eniten niitä on ollut liitettynä lämmityskattiloihin (19%) ja kolmanneksi eniten kamiinoihin (9%).
Kevythormien
testistandardissa läpivientieristeen korkeus on 200 mm ja savukaasujen keskiarvolämpötilaksi
oletetaan
![]() |
EI näin asuintiloissa! |
Kiuas on nk. ”suoravetoinen”, eli savu ei kierrä kiukaan rakenteissa, eikä siis näin ollen ehdi jäähtymään ennen hormiin nousua. Kamiinoissa on mekanismi usein sama kuin kiukaissa, varaavissa takoissa taas savukaasut kiertävä rakenteissa jonkun aikaa (eli jäähtyvät) ennen kuin nousevat hormiin. Kiukaasta lähtevien savukaasujen lämpötila riippuu mm. puun laadusta (koivu, mänty, kuusi), niiden kosteudesta ja vedon suuruudesta.
Palokokeissa suurimmat
lämpötilat kiukaasta lähtevissä savukaasuissa ylittivät
Kiukaiden kevythormeissa on usein 1000 mm pitkä eristämätön putki, jonka tarkoituksena on jäähdyttää savukaasuja ennen eristettyä hormia. Kevythormeissa käytetään usein eristeenä A1-luokan mineraalivillaa, jota pidetään yleisesti täysin palamattomana. Siinä käytetään kuitenkin sideaineena tavallisesti hartsia, joka voi lämmetessään alkaa hiiltyä. Vapaassa huonetilassa lämpö pääsee siirtymään suoraan kevythormin rakenteen läpi ja ulkoputki ei kuumene liikaa, mutta läpiviennin kohdalla kevythormin ympärillä oleva paloeriste hidastaa lämmön siirtymistä. Tästä johtuen, useinkin, läpiviennin kohdalle laitettu kivivillaeriste on alkanut hiiltymään ja lopulta lämpö siirtyy palavaan materiaaliin (puukoolaus) ja se syttyy palamaan.
Tampereen
teknillisen yliopiston tekemissä palokokeissa havaittiin, että 200 mm korkealla
läpivientieristeellä lämpötila 50 mm suojaetäisyyden päässä oli korkeimmillaan
Tutkimalla läpivientieristettä, voidaan päätellä, onko kevythormissa paloriskiä. Yläpohjassa eristeen tutkiminen on helpointa. Paloeristeen vierestä on poistettava esim. ympärillä oleva puhalluseriste, jotta paloeristettä päästään tutkimaan. Paloeristeen ulkopinnassa on lämpötila ollut yli
Jos haluat pelata varman päälle, muurauta oikea tiilipiippu ja liitä siihen tulisijasi, näin varmistat hormillesi vähintään 50–100 vuoden iän, kunhan muistat lämmittää sitä oikealla tavalla ja puhdistuttaa piippusi nuohoojalla säännöllisesti. En näet itse usko, että kevythormit tulevat koskaan kestämään edes tuota 50 vuotta!
Tieto lisää turvallisuutta!
Kirjoitus perustuu Tampereen teknillisen yliopiston Palolaboratorion tekemään tutkimukseen ja Pelastustieto -lehdessä julkaistuun Perttu Leppäsen kirjoittamaan juttuun sekä tämän jutun kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin toimiessani aiemmin palotarkastajana eri pelastuslaitoksilla.
Lisäys 2023: Riskialtteimpia ovat lähinnä vuosina 2010–2015 asennetut kevythormit. Sen jälkeen on opittu varmistamaan, että ullakkotilat tuulettuvat ja jäähtyvät riittävästi. Uusissa kevythormeissa on myös CE-merkintä, joka varmistaa tuotteen olevan EU-säädösten mukainen. Uusissa tulisijoissa on myös tieto siitä, miten kuumia savukaasuja ne tuottavat. Kevythormeissa on puolestaan eri lämpöluokkia.
Jos
jälkiasennat asuntoosi kevythormia ja kattosi on kalteva sisäpinnalta, sinun
tulee ottaa huomioon, että läpivientieriste leikataan vinon yläpohjan
mukaiseen kulmaan sisäkaton kaltevuuden ollessa alle 25°. Kun kattokaltevuus on
yli 25°, on läpivientieristeitä laitettava 2 kpl:tta, jolloin eristeet saadaan
leikattua tarpeeksi jyrkkään kulmaan.
Huom! Läpivientieristeen suurin sallittu korkeus on 200 mm. Tätä suuremmat läpivientieristeen korkeudet voivat heikentää piipun jäähtymistä läpiviennin kohdalla ja aiheuttaa siten tulipalon vaaran. Huomioi läpivientieristeen maksimikorkeus erityisesti läpivientieristettä kulmaan leikatessasi. Kun yläpohjassa oleva ympäröivä lämpöeristeen korkeus ylittää 200 mm:ä, täytyy läpivientieristeen ympärillä käyttää läpivientisuojusta, joka pitää piipun ulkopinnan erillään ympäröivästä lämpöeristeestä kuten puhallusvillasta. Läpivientisuojuksen täytyy ulottua vähintään 100 mm:ä ympäröivää lämpöeristettä korkeammalle, jotta ympäröivä lämpöeriste ei pääse piipun pinnalle.
HUOM! Savupiippuun ei saa tukea tai kiinnittää muita rakenteita eikä sijoittaa putkia, johtimia tai muita savupiipun toimintaan kuulumattomia laitteita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti